DIY: 3 εύκολες σπιτικές μαρμελάδες


jams

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να διαφυλάξουμε τις καλοκαιρινές φρουτένιες γεύσεις κοντά μας για όλο το χρόνο. Τι καλύτερο από τις υπέροχες σπιτικές μαρμελάδες; Σας έχουμε απλές και εύκολες συνταγές που δεν έχουν πολλές απαιτήσεις και γίνονται με τρία βήματα!

ΒΗΜΑ 1: Φτιάξτε τη μαρμελάδα

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο

 

plum jam

Υλικά

  • 8 φλιτζάνια δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα
  • 6 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο (προαιρετικά)
  • 10 βάζα με καπάκια

Οδηγίες

  • Τοποθετήστε τα δαμάσκηνα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Μειώστε τη θερμότητα και αφήστε τα δαμάσκηνα να σιγοβράσει για 5-10 λεπτά.
  • Ανακατέψτε τη ζάχαρη. Σε χαμηλή φωτιά ανακατέψτε συνεχώς για περίπου 2 ώρες. Εάν παρατηρήσετε αφρό να συσσωρεύεται στην κορυφή, προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε να ανακατεύετε.

 

Μαρμελάδα πορτοκάλι

 

Orange-Marmalade

 

Υλικά

  • 4 πορτοκάλια σε κύβους με τη φλούδα
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα και το χυμό
  • 6 φλιτζάνια νερό
  • 6 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη
  • 10 βάζα με καπάκια

Οδηγίες

  • Τοποθετήστε τα πορτοκάλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα, στη συνέχεια, προσθέστε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και το νερό. Αφήστε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράστε για 45 λεπτά, μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν.
  • Σε χαμηλή φωτιά προσθέστε τη ζάχαρη. Ανακατέψτε συνεχώς για περίπου 15-20 λεπτά.

 

Μαρμελάδα βατόμουρο

 

berry jam

 

Υλικά

  • 8 φλιτζάνια μούρα
  • 6 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο (προαιρετικά)
  • 10 βάζα με καπάκια

Οδηγίες

  • Τοποθετήστε τα μούρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήστε τα να φτάσουν να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Μειώστε τη θερμότητα και αφήστε τα μούρα να σιγοβράσουν για 5-10 λεπτά.
  • Ανακατέψτε τη ζάχαρη. Σε χαμηλή φωτιά ανακατέψτε συνεχώς για περίπου 2 ώρες. Εάν παρατηρήσετε αφρό να συσσωρεύεται στην κορυφή, προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε να ανακατεύετε.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να ελέγξετε την κατά πόσο είναι έτοιμη η μαρμελάδα, τοποθετήστε ένα μικρό μπολ ή πιάτο στο ψυγείο για να κρυώσει. Μόλις είναι κρύο, πάρτε με το κουτάλι μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας, βάλτε τη στο πιάτο και γείρετε το  προς τα πλάγια. Η μαρμελάδα πρέπει να κινείται με δυσκολία καθώς το πιάτο γέρνει και να παραμένει μαλακή στη μορφή της.

 

 

ΒΗΜΑ 2: Αποστειρώστε τα βάζα

 

lovejars

  • Για την αποστείρωση των βάζων, τοποθετείστε τα βάζα και τα καπάκια σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και αφήστε τα για τουλάχιστον 10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια αφαιρέστε όλα τα εξαρτήματα με λαβίδες και τον βάλτε τα σε μια καθαρή επιφάνεια.

 

 

ΒΗΜΑ 3: Γεμίστε τα βάζα μαρμελάδα

 JARS COVER

  • Συσκευάστε τη μαρμελάδα στα ζεστά, αποστειρωμένα βάζα αφήνοντας περίπου 3 χιλιοστά χώρο στην κορυφή των βάζων. Χρησιμοποιήστε μια υγρή πετσέτα για να σκουπίσετε οποιεσδήποτε σταλαγματιές βρίσκονται στο χείλος των βάζων.
  • Τοποθετήστε τα καπάκια στα βάζα.
  • Βάλτε τα γεμάτα βάζα σε βραστό νερό, φροντίζοντας η στάθμη του νερού να είναι τουλάχιστον 2,5 εκατοστά πάνω από την κορυφή των βάζων. Αφήστε τα βάζα να σφραγίσουν στο βραστό νερό για 10 λεπτά.
  • Αφαιρέστε τα βάζα ένα κάθε φορά, τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα και αφήστε τα να κρυώσουν. Θα ακούσετε ήχους σκασίματος καθώς το κάθε βάζο ολοκληρώνει τη διαδικασία σφράγισης και ψύχεται. Αφού κρυώσουν όλα, πιέστε το επάνω μέρος σε κάθε καπάκι με ένα δάχτυλο, εξασφαλίζοντας ότι έγινε καλή στεγανοποίησης.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν υπάρχει κάποιο υπόλειμμα μαρμελάδας που δε χώρεσε στα βάζα, αποθηκεύστε το σε ένα δοχείο τάπερ και απολαύστε το άμεσα! Οι σπιτικές μαρμελάδες σας θα πρέπει να διατηρηθούν για περίπου ένα χρόνο, αν δεν έχουν ανοιχτεί, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τις καλοκαιρινές γεύσεις όλο το χρόνο!

Καλή σας απόλαυση!!!

cover 3

 

 

 

Πηγή: http://dailymom.com

Κατηγορίες: η «Σοφία» του timimas, Συνταγές