DIY: φτιάξτε εύκολα χωνάκια παγωτού


Τώρα που μπήκαμε για τα καλά στο καλοκαίρι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από παγωτό πάνω σε ένα φρέσκο χωνάκι! Μπορεί να σας φαίνεται πολύπλοκο αλλά είναι πολύ εύκολο και οικονομικό να φτιάξετε τα δικά σας χωνάκια παγωτού. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ταψί ψησίματος και ένα κώνο από αφρώδες υλικό που μπορείτε να βρείτε με λίγα ευρώ σε ένα κατάστημα με κατασκευές.

Ice_Cream_Cone
conesΤα χωνάκια προκύπτουν από πολύ λεπτά και τραγανά μπισκότα (tuiles) που μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές όταν βγαίνουν καυτά από το φούρνο. Η συνταγή που σας δίνουμε χρησιμοποιεί αλεσμένα αμύγδαλα για χωνάκι με υπέροχο άρωμα αμυγδάλου. Μόλις συνηθίσετε να διαμορφώνετε το σχήμα του κώνου, είναι πολύ εύκολα να τα φτιάξετε και νοστιμότατα!

 

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ

 

Υλικά

  • 1/2 κούπα αλεσμένα αμύγδαλα
  • 1/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 μεγάλα άσπρα αυγά
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού νερό
  • 5 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο λιωμένο

Εξοπλισμός 

  • ταψί ψησίματος
  • 1 κώνο από αφρώδες υλικό
  • λαδόκολλα

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

 

1. Κόψτε μια λωρίδα λαδόκολλα στο ίδιο ύψος με τον κώνο από αφρώδες υλικό. Τυλίξτε τη λωρίδα γύρω από τον κώνο μέχρι να καλυφθεί τελείως με λαδόκολλα και σφραγίστε την με ασφάλεια.

1 2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς και καλύψτε το ταψί με τη λαδόκολλα. (μπορείτε να κόψετε 4 κομμάτια λαδόκολλα και να τα τοποθετήσετε στο ταψί καθώς θα φτιάξετε τέσσερις παρτίδες κώνων) 2 3. Αλέστε όσο καλύτερα γίνεται τα αμύγδαλα  στο πολυμίξερ και τοποθετείστε τα σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. 3 4. Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπήστε ελαφρά τα αυγά με το νερό και το εκχύλισμα αμυγδάλου και προσθέστε τα μαζί με το βούτυρο στο μείγμα με το αλεύρι. Ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Το μείγμα πρέπει να στάζει αργά από το άκρο του σύρματος, και να διατηρεί το σχήμα του σε ένα γεμάτο κουτάλι της σούπας. Εάν είναι πολύ ρευστό βάλτε το στο ψυγείο για 5 λεπτά. 4 5. Ρίξτε δύο γεμάτες κουταλιές της ζύμης σε αντίθετες πλευρές του ταψιού και με το πίσω μέρος του κουταλιού απλώστε τις ομοιόμορφα σε κύκλους 15 εκατοστών. Χρησιμοποιείστε το πίσω μέρος του κουταλιού για να σπρώχνετε τη ζύμη προς το έξω κυκλικά μέχρι να γίνει σχεδόν ημιδιαφανής- δεν πρέπει να εμφανιστούν ανομοιομορφίες στη ζύμη που είναι πάνω στο ταψί. 5 6. Ψήστε στη μέση του φούρνου, στρέφοντας τα μπισκοτάκια κάθε τόσο μέχρι να ροδίσουν παντού. Εάν χρησιμοποιείτε ένα λεπτό ταψί το ψήσιμο θα κρατήσει 8-10 λεπτά, ενώ εάν χρησιμοποιείτε σκεύος  πυρέξ ή βαθύ σκεύος ψησίματος τα μπισκότα θα ροδίσουν πιο αργά και ομοιόμορφα για 18-20 λεπτά. 6 7. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και ξεκολλήστε απαλά το πρώτο μπισκότο με μία σπάτουλα με κινήσεις μπρος-πίσω. 78. Τοποθετήστε τον κώνο στη μέση ενός μπισκότου και με τη βοήθεια της σπάτουλας σηκώστε τη μία άκρη του μπισκότου και διπλώστε το γύρω από τον κώνο. 8 9. Χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα ή τα δάχτυλά σας (προσοχή θα είναι καυτό), κυλήστε τον κώνο έως ότου το σημείο της ένωσης είναι μπρούμυτα και κρατήστε το εκεί για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα μέχρι να σκληρύνει. Ξαναβάλτε το επόμενο μπισκότο στο φούρνο για 15-30 δευτερόλεπτα προκειμένου να μαλακώσει και να επαναλάβετε τη διαδικασία. 9 10. Τοποθετείστε τους έτοιμους διαμορφωμένους κώνους σε όρθια θέση σε ένα μικρό ποτήρι για να κρυώσουν εντελώς και φτιάξτε περισσότερα μπισκότα με τη ζύμη που έχει απομείνει με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας νέα λαδόκολλα σε κάθε παρτίδα ψησίματος. 10 11. Για να σερβίρετε βάλτε παγωτό πάνω σε κάθε κώνο και τη γαρνιτούρα της επιλογής σας. Τοποθετείστε ένα μικρό ζαχαρωτό στη βάση του κώνου ώστε να αποφύγετε το παγωτό που μπορεί να στάξει. ice cream

 

Σημειώσεις: Οι κώνοι ιδανικά καταναλώνονται αμέσως αλλά μπορούν να γίνουν 2 μέρες πριν την κατανάλωση και να διατηρηθούν σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Καλή σας απόλαυση!

 

girl eating

 

 

πηγή: http://www.thekitchn.com

Κατηγορίες: η «Σοφία» του timimas, Συνταγές