Καραμελωμένα μήλα: Η πιο εύκολη και απλή συνταγή με αγνά υλικά!


Μπήκαμε στο Νοέμβρη, ο καιρός έχει γίνει πιο ψυχρός και είναι η κατάλληλη περίοδος για να φτιάξετε ένα νόστιμο γλύκισμα που θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια: καραμελωμένα μήλα! Συνήθως οι συνταγές για καραμελωμένα μήλα είναι αποτρεπτικές και έχουμε στο μυαλό μας ότι έχει ταλαιπωρία για να γίνουν. Η συνταγή όμως που σας δίνουμε παρακάτω είναι η πιο εύκολη που θα βρείτε και μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε. Επίσης είναι υγιεινή χωρίς γλουτένη και δεν περιλαμβάνει τεχνητές ουσίες και συντηρητικά καθώς ετοιμάζουμε από την αρχή όλα τα υλικά και δεν αγοράζουμε έτοιμη καραμέλα.

 

CaramelApples

Υλικά για 4 καραμελωμένα μήλα  

 

  • 4 μεσαίου μεγέθους μήλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι (200 γρ) λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας (30 g) ανάλατο βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος βαριά κτυπώντας
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 4 sticks (μπαστούνια για γρανίτα, ξυλάκια για σουβλάκια)

31102014-toffee-apples 

Προαιρετικά υλικά για γαρνίρισμα (χρησιμοποιήστε 1/4 φλυτζάνι ανά μήλο)

  • ψιλοκομμένα αποξηραμένα cranberries
  • αμύγδαλα
  • ψιλοκομμένη σκούρα σοκολάτα
  • θρυμματισμένα πατατάκια
  • ψιλοκομμένα φιστίκια και ξηρούς καρπούς
  • ψιλοκομμένα M & Ms

 

Οδηγίες

1. Ευθυγραμμίστε ένα φύλλο ψησίματος με ένα κομμάτι λαδόκολλα. Αν τα μήλα σας είναι σούπερ λαμπερά είναι πιθανόν επικαλυμμένα με κερί. Πλύνετε τα με ζεστό νερό και καθαρίστε τα με ένα σφουγγάρι για να απομακρύνετε το κερί. Διαλέξτε το ξυλάκι και τοποθετήστε το σε κάθε μήλο προσεκτικά. Βάλτε τα υλικά για γαρνίρισμα της επιλογής σας σε ξεχωριστό μπολ.

2. Τοποθετήστε τη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και το νερό σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι μέχρις ότου όλη η ζάχαρη να είναι υγρή και να μην υπάρχουν ξηρά σημεία. Βάλτε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων και μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Δώστε προσοχή στο μπολ και παρακολουθήστε τη ζάχαρη (θα πρέπει να βγάζει φυσαλίδες) και σταματήστε το φούρνο μικροκυμάτων μόλις η υγρή ζάχαρη αρχίζει να γίνεται καστανή. Συνήθως παίρνει 5 λεπτά για να ροδίσει η ζάχαρη, αλλά μερικοί φούρνοι μικροκυμάτων είναι πιο ισχυροί από ό, τι άλλοι, οπότε εάν δεν βλέπετε ρόδισμα, μαγειρεύετε για άλλα 30 δευτερόλεπτα.

sugar1

3. Μόλις δείτε τη ζάχαρη να γίνεται καστανή, βγάλτε προσεκτικά το μπολ από το φούρνο μικροκυμάτων και βάλτε το στον πάγκο. Αναδεύετε τη ζάχαρη γύρω από το μπολ, και παρακολουθήστε την καθώς αρχίζει να σκουραίνει. Συνεχίστε να αναδεύετε τη ζάχαρη και μην την αναμίξετε με πιρούνι ή άλλο εργαλείο, απλά σηκώστε το μπολ με το υγρό και ανακινήστε γύρω γύρω καθώς σκουραίνει ομοιόμορφα. Μόλις η ζάχαρη αποκτήσει ένα βαθύ καστανό χρώμα προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε το απαλά. Η καραμέλα θα αφρίζει και μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι, ανακατεύοντας προσεκτικά. Συνεχίστε το ανακάτεμα για δύο ή τρία λεπτά, έως ότου η καραμέλα κρυώσει λίγο και πήξει ελαφρώς. Για να ελέγξετε εάν η καραμέλα είναι έτοιμη, βυθίστε ένα κουτάλι στην καραμέλα και σηκώστε το. Εάν η καραμέλα κάθεται στο πίσω μέρος του κουταλιού, χωρίς να ολισθαίνει σημαίνει ότι είναι έτοιμη.

sugar2

4. Πάρτε το πρώτο μήλο και βυθίστε το στην καραμέλα. Ίσως χρειαστεί να το κυλήσετε γύρω να γείρετε λίγο το μπολ για να καλύψει το μήλο όπως θέλετε. Καθώς τραβάτε το μήλο από το μπολ, ξύστε τυχόν περίσσεια καραμέλα από το κάτω μέρος του μήλου με ένα πιρούνι. Βυθίστε το κάτω μέρος του μήλου σε ό, τι προαιρετικό γαρνίρισμα θέλετε. Τοποθετήστε το μήλο στο φύλλο ψησίματος για να μην κολλήσει και επαναλάβετε με τα υπόλοιπα μήλα. Αν η καραμέλα αρχίζει να σκληραίνει τη στιγμή που θα φτάσετε στο τέταρτο μήλο, τοποθετήστε το μπολ πίσω στο φούρνο μικροκυμάτων για 15-30 δευτερόλεπτα. Αν θέλετε να κάνετε περισσότερα μήλα, μην διπλασιάσετε αυτή τη συνταγή, αλλά απλώς κάντε μια άλλη παρτίδα καραμέλας με ένα καθαρό μπολ. Η καραμέλα κρυώνει αρκετά γρήγορα είναι δύσκολο να προλάβετε να βυθίσετε οκτώ μήλα.

Caramel-Apple-Recipe-4p

garnish

Καταναλώστε τα μήλα άμεσα για μέγιστη φρεσκάδα και απόλαυση!

 

Καλή επιτυχία!!!

cover2

Πηγή: http://www.eatthelove.com/

Κατηγορίες: η «Σοφία» του timimas