Μια λαχταριστή εκδοχή της φθινοπωρινής μηλόπιτας


Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και μπορούμε να πούμε ότι το φθινόπωρο μπήκε στην καθημερινότητα μας… Μια ωραία ιδέα για να γλυκάνετε τα παιδάκια σας αλλά και τους εαυτούς σας είναι η συνταγή που σας δίνω σήμερα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη εκτέλεση της κλασικής και πολυαγαπημένης μηλόπιτας, που γίνεται εύκολα, γρήγορα και με λίγα υλικά. Είναι το απόλυτο φθινοπωρινό επιδόρπιο που θα λατρέψετε μικροί και μεγάλοι!

4

Υλικά

Για την επικάλυψη:

  • 1 φλιτζάνι για κάθε χρήση αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι βρώμη
  • 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακό και κομμένο σε κομμάτια

Για τη γέμιση:

  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
  • 1 βανίλια στικ, κατά μήκος κομμένο
  • 6 μεσαίου μεγέθους μήλα, αποφλοιωμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1/3 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέρμπον ή ουίσκι ή κονιάκ

best-apple-crisp-

 

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Γενναιόδωρα λιπάνετε ένα ταψί ψησίματος 8×8.

Για να την επικάλυψη: Αναμείξτε το αλεύρι, τη βρώμη, τη μαύρη ζάχαρη και τα αμύγδαλα σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να δέσει καλά το μείγμα. Προσθέστε τα κομμάτια του βουτύρου και χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να τα συμπιέσετε και να τα συνδυάσετε στο μείγμα μέχρι να γίνει η υφή του θρυμματισμένη και να μοιάζει με υγρή άμμο. (Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε όλα τα συστατικά της επικάλυψης σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και να τα ανακατέψετε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προτείνεται όμως η παραδοσιακή μέθοδος με τα χέρια γιατί θα σας δώσει την καλύτερα θρυμματισμένη επικάλυψη.)

Μόλις τελειώσετε τοποθετείστε το μείγμα της επικάλυψης στο ψυγείο και αρχίστε την ετοιμασία της γέμισης με τα μήλα.

5

 

Για τη γέμιση: Βάλτε το βούτυρο και τους σπόρους βανίλιας σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αρχίστε με συνέπεια να ανακατεύετε και μετά από λίγα λεπτά το βούτυρο θα αρχίσει να κοχλάζει και να αφρίζει – συνεχίστε το ανακάτεμα καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε ένα λεπτό ή δύο θα παρατηρήσετε το βούτυρο να αποκτά ένα ελαφρύ καφέ (καραμελέ) χρώμα στο κάτω μέρος της κατσαρόλας- συνεχίστε να ανακατεύετε ελαφρά και αφαιρέστε από τη φωτιά μόλις το βούτυρο αρχίζει να εκπέμπει ένα άρωμα καρυδιού. Αμέσως μεταφέρετε το βούτυρο σε ένα μπολ για να μην καεί. Αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά.

Ενώ το βούτυρο κρυώνει, τοποθετείστε τα μήλα, 1/3 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη, την κανέλα και το μπέρμπον σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε τα. Έπειτα προσθέστε το βούτυρο στο μείγμα με τα μήλα και ανακατέψτε ξανά για να τα συνδυάσετε.

Πάρτε ½ φλιτζάνι από το μείγμα της επικάλυψης και ανακατέψτε το με το μείγμα του μήλου (γέμιση). Τοποθετήστε το μείγμα μήλου σε έτοιμο τηγάνι και πασπαλίστε ομοιόμορφα με την επικάλυψη. Μπορεί να φαίνεται ότι η ποσότητα της επικάλυψης είναι μεγαλύτερη, αλλά τα μήλα θα μαγειρευτούν από κάτω και η επικάλυψη θα παρέχει μία εξαιρετική τραγανή εξωτερική υφή στο επιδόρπιο.

 

2Ψήστε τη μηλόπιτα σε ένα ταψί για 55-60 λεπτά, ή μέχρι η επικάλυψη να έχει χρυσό καφέ χρώμα και η γέμιση να βράζει. Έπειτα αφαιρέστε την από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει για 10 λεπτά στη σχάρα. Σερβίρετε ζεστή με παγωτό βανίλιας κρέμα.

 

Σημείωση: Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς ξηρούς καρπούς αντί για αμύγδαλα, ή να μην βάλετε καθόλου ξηρούς καρπούς. Αν δεν έχετε μπέρμπον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ουίσκι ή κονιάκ, ή να το αντικαταστήσετε με ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.

 

Καλή σας απόλαυση!

1

Πηγή: http://joannagoddard.blogspot.gr/

Κατηγορίες: Συνταγές