Ταξιδεύοντας οδικώς με παιδί: 10 χρήσιμες συμβουλές για μία ευχάριστη διαδρομή


Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και για όσους δεν έχουν πάει ήδη διακοπές, η καλοκαιρινή χαλάρωση είναι το μόνο που ανυπομονούν να έρθει!

Όσον αφορά τους γονείς που ετοιμάζουν τις οικογενειακές διακοπές και σκοπεύουν να ταξιδέψουν οδικώς με τα μικρά τους παιδάκια δε χρειάζεται να νιώσουν πανικό. Ακολουθείστε τις συμβουλές που ακολουθούν και θα είστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις όποιες δυσκολίες επιφυλάσσει ένα ταξίδι με αυτοκίνητο και μικρά παιδιά.

family-road-trip

1. Κάνετε έκπληξη στο παιδί σας

 

Οι διακοπές με το παιδί σας αποτελούν μια ιδιαίτερα συναρπαστική εμπειρία για εσάς και το παιδί σας. Είναι λοιπόν μία καλή ευκαιρία να τους κάνετε έκπληξη με την ανακοίνωση του προορισμού και του ταξιδιού που οργανώσατε!

Μία ωραία ιδέα πριν το ανακοινώσετε είναι να μετατρέψετε μία φωτογραφία του προορισμού που θα πάτε σε πάζλ και να καθίσετε μαζί με το παιδάκι σας να το φτιάξετε, αφήνοντας το να μαντεύει και αποκαλύπτοντας μερικά στοιχεία μέχρι να το πείτε. Θα τρελαθεί από τη χαρά του!

 

2. Κάνετε έναν έλεγχο ασφαλείαςtoddler 2

 

 

Η ασφάλεια του παιδιού έχει τη μεγαλύτερη σημασία οπότε αφιερώστε χρόνο για να ελέγξετε το αυτοκίνητο και να βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα τους είναι δεμένο σωστά και σφιχτά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε στο αυτοκίνητο σε περίπτωση ανάγκης το κουτί πρώτων βοηθειών, εμφιαλωμένο νερό και ένα πακέτο οδικής βοήθειας για να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που το αυτοκίνητο υποστεί κάποια βλάβη.

 

3. Προετοιμάστε ενδιαφέρουσες παιδικές δραστηριότητες

 

Όταν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά είναι πολύ σημαντικό να τα κρατάτε απασχολημένα καθώς θα βαρεθούν γρήγορα να κοιτάνε από το παράθυρο και θα χρειαστούν δραστηριότητες να τους κρατήσουν το ενδιαφέρον. Στο Google και το Pinterest μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες ιδέες για να κάνετε το ταξίδι διασκεδαστικό για τα παιδιά.

 

4. Πάρτε μαζί σας χάρτη

 

Στα παιδιά αρέσει πολύ να ακούνε τους γονείς τους να μιλάνε και να μιμούνται τις φωνές τους και τις λέξεις που ακούνε, οπότε είναι μία καλή ιδέα να τα απασχολήσετε είναι να φέρετε ένα χάρτη και να κοιτάτε μαζί τους τη διαδρομή προς τον προορισμό σας.

map

 

Μπορείτε να τους μιλήσετε και για άλλους προορισμούς και να τους δείχνετε ενδιαφέροντα μέρη στο χάρτη. Τα παιδιά ακούγοντας νέες λέξεις και ιστορίες για καινούργια μέρη θα απορροφηθούν και τα χρώματα του χάρτη θα τα κρατήσουν απασχολημένα.

 

5. Φέρτε παιχνίδια για τα παιδιά

 

toddlerΣτα παιδιά αρέσει να πιάνουν και να χειρίζονται τα πάντα. Μία χρήσιμη ιδέα είναι να έχετε στο αυτοκίνητο αντικείμενα με διάφορα σχήματα και μεγέθη και να είστε σίγουροι ότι θα κρατήσετε για αρκετή ώρα το παιδάκι σας απασχολημένο. Μάλιστα μπορείτε να φέρετε το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού σας καθώς και ένα μικρό πίνακα για να ζωγραφίζει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

6. Κάνετε στάσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής

 

Δε χρειάζεται να βιάζεστε κατά τη διάρκεια του οδικού ταξιδιού αλλά να το απολαύσετε! Μπορείτε εφόσον οδηγείτε εσείς να σταματάτε όποτε επιθυμείτε και να ξεκουράζεστε, να τρώτε και να κάνετε μία μικρή βόλτα με το παιδάκι σας.

 

7. Φέρετε βιβλία για τα παιδιάtoddler 1

 

 

Πάρτε μαζί σας όλα τα βιβλία που αρέσουν στο παιδί σας και που του διαβάζετε συνεχώς καθώς και μερικά καινούργια για το ταξίδι. Ακόμα και εάν δεν τα διαβάσετε όλα, είναι ένας καλός τρόπος να κρατάτε απασχολημένο το παιδί που θα τα ξεφυλλίζει και θα του τραβήξουν την προσοχή.

Υπάρχει και μία εναλλακτική επιλογή που θα αρέσει στα παιδιά! Αντί να διαβάζετε τα βιβλία μπορείτε να κατεβάσετε από το διαδίκτυο ηχητικά βιβλία και να τα συνδέσετε στα ηχεία του αυτοκινήτου μέσω ενός smartphone. Ενώ ακούτε τη διήγηση του βιβλίου μπορείτε να δείχνετε στο παιδί εικόνες και αυτό θα τα λατρέψει.

 

8. Μην ταξιδεύετε μόνοι

 

Καλό θα ήταν να μην είστε ο μοναδικός ενήλικας στο ταξίδι. Είναι σημαντικό να έχετε ένα συνεπιβάτη που θα σας βοηθήσει, θα σας κάνει παρέα και θα μπορείτε να μοιραστείτε την οδήγηση και την απασχόληση με τα παιδιά. Εάν όμως δεν υπάρχει επιλογή και πρέπει να ταξιδέψετε μόνος τότε απλά φροντίστε να οργανώσετε το ταξίδι πολύ καλά.

9. Ταξιδεύοντας στο πίσω κάθισμα

 

Σε κανέναν δεν αρέσει να ταξιδεύει μόνος και πόσο μάλλον στο παιδί σας, γι’αυτό μπορείτε να καθίσετε στο πίσω κάθισμα και να του κάνετε παρέα στο ταξίδι. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να το κρατήσετε απασχολημένο και να συμμετέχετε στις δραστηριότητες περνώντας διασκεδαστικά την ώρα του ταξιδιού!

Travelling Baby

 

 

10. Χρησιμοποιείστε το κινητό σας ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή

SONY DSC

 

 

Όσο πιο μεγάλο είναι το ταξίδι τόσο πιο εύκολα θα κουραστεί το παιδί και θα βαρεθεί. Γι’αυτό είναι χρήσιμο να φορτώσετε το κινητό σας ή όποια ηλεκτρονική συσκευή χρησιμοποιείτε (tablet, laptop) με τραγούδια, παιδικές εκπομπές και σειρές για να κρατήσετε απασχολημένο το παιδί σας σε περίπτωση που δεν του κρατάνε πια το ενδιαφέρον οι προηγούμενες δραστηριότητες.

 

 

Έξτρα συμβουλές:

 

  • Μην ξεχνάτε να κάνετε το ταξίδι άνετο και ασφαλές και για εσάς. Φέρτε μαζί σας ένα μαξιλάρι για να κάθεστε πιο άνετα και πάρτε κάποιο βιβλίο ή ταινία για το χρόνο που το παιδί θα κοιμάται.
  • Σε περίπτωση που είστε μόνος στο ταξίδι και οδηγείτε αρκετές ώρες, προτείνουμε να έχετε μαζί σας ένα καθρέπτη που θα τον προσαρμόσετε για να μπορείτε να βλέπετε τι κάνει το παιδί στο πίσω κάθισμα.
  • Πάνω απ’όλα μην αγχώνεστε! Ακόμα και εάν έχετε δοκιμάσει τις παραπάνω συμβουλές και πάλι το παιδί είναι νευρικό και ανυπόμονο, θυμηθείτε ότι είναι λογικό τα παιδιά να δυσαρεστούνται από το ταξίδι στο αυτοκίνητο και αφιερώστε τους χρόνο για να μιλήσετε και να διορθώσετε ότι τους ενοχλεί.

 

road-trip-with-kids

 

 

 Καλό ταξίδι!!

Πηγή: http://dailymom.com/ 

Κατηγορίες: η «Σοφία» του timimas