Θαλασσινά φαγητά της Μεγάλης Εβδομάδας


Μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτή η ιδέα της νηστείας, αλλά τα φαγητά της Μεγάλης Εβδομάδας μπορούν να είναι νόστιμα και πολύ ενδιαφέροντα. Ακολουθούν μερικές συνταγές με θαλασσινά που συνοδεύονται από ρύζι, ζυμαρικά, χόρτα και γίνονται πεντανόστιμα, όπως το χταπόδι, το καλαμάρι, η σουπιά και τα όστρακα (που, ευτυχώς, βρίσκουμε όλο και πιο συχνά πλέον στα σούπερ μάρκετ και σε πιο οικονομικές τιμές). Σκεφτείτε τα και σαν πρόταση για το καθιερωμένο ούζο της Μεγάλης Παρασκευής, μετά τον Επιτάφιο ή ακόμα και για τα πρωινά τσίπουρα του Μεγάλου Σαββάτου!

 

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

 

xtapodi_me_kofto_makaronaki

υλικά για 4 άτομα

600 γρ. χταπόδι (φρέσκο ή ξεπαγωμένο)
500 γρ. μακαρονάκι κοφτό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όχι τριμμένο)
2 σκ. σκόρδου
1 κουτί ντοματάκια στο χυμό τους
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
3 κόκκοι μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης

 

οδηγίες

Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι. Κόβουμε την κουκούλα από τα πόδια και χωρίζουμε το κομμάτι των ποδιών στη μέση. Το βάζουμε σε κατσαρόλα ανάλογου μεγέθους (όχι μεγαλύτερη απ’ όσο χρειάζεται), σκεπάζουμε και βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Σε 10′ ελέγχουμε αν έχει αρχίσει να βγάζει τα υγρά του και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, αλλά το ελέγχουμε συχνά. Σε άλλη κατσαρόλα μαραίνουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα σκόρδα κομμένα στη μέση. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τη δάφνη, το μπαχάρι και ανακατεύουμε να διαλυθούν τα ντοματάκια. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε τη σάλτσα για 5′. Οταν το χταπόδι έχει μαλακώσει αρκετά το βγάζουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια που προσθέτουμε στη σάλτσα ντομάτας. Τα βράζουμε μαζί με τη σάλτσα γ5′-6′. Το ζουμί του χταποδιού (ή όσο θέλουμε από αυτό) μπορούμε να το προσθέσουμε στη σάλτσα, αν θέλουμε. Θα δώσει στο φαγητό πιο έντονη και αλμυρή γεύση. Βράζουμε το μακαρονάκι σε άφθονο αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε πριν μαλακώσει, κρατώντας 3-4 κ.σ. από το νερό τους. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα με το χταπόδι, λίγο ακόμα ελαιόλαδο, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε 10′-15′. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Σουπιές με σπανάκι και μυρωδικά

 

SOUPIES SPANAKI

υλικά για 4 άτομα

1 κ. σουπιές φρέσκες
1 κ. σπανάκι
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1/2 φλ.τσ. ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
1 κουτί ντοματάκια στο χυμό τους
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

οδηγίες

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές αφαιρώντας και το σακουλάκι με το μελάνι (μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο για άλλη χρήση). Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, χωρίζοντας τα πόδια τους στα δυο. Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά για 3′. Ρίχνουμε στο τηγάνι τις σουπιές και ανακατεύουμε. Θα αφήσουν αρχικά το νερό τους και όταν μείνουν με το λάδι θα τις ανακατέψουμε για 2-3 λεπτά. Τις σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2′ σε δυνατή φωτιά. Κατόπιν ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε. Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, πρωτού προσθέσουμε το σπανάκι. Ελέγχουμε συχνά αν χρειάζονται νερό. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Το βάζουμε να μαραθεί σε κατσαρόλα με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύοντας (ή, εναλλακτικά, το ζεματίζουμε για 1′). Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και τον άνηθο. Την κατάλληλη στιγμή το προσθέτουμε στις σουπιές και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί 10′.

 

Ριζότο με καλαμαράκια και λεμόνι

 

rizoto

υλικά για 4 άτομα

350 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή άλλο, κατάλληλο για ριζότο)
600 γρ. καλαμαράκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 λεμόνι ακατέργαστο, το ξύσμα
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 σκ. σκόρδο σε φετάκια
1 πιπερίτσα τσίλι
1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1, 1/2 λ. ζωμό λαχανικών (που θα φτιάξετε βράζοντας 1-2 καρότα, 2 κλωνάρια σέλινο, 1/2 κρεμμύδι)
αλάτι, πιπέρι

οδηγίες

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Ζεματίζουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια αφαιρώντας τα σπόρια και το ζουμί τους. Σε ένα βαθύ τηγάνι (κατάλληλο για το ριζότο) ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα καλαμαράκια σε δυνατή φωτιά για 2′. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3′-4′. Ρίχνουμε κατόπιν το ρύζι και τον μισό μαϊντανό και ανακατεύουμε μερικά λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1′ να απορροφηθεί. Προσθέτουμε τον ζωμό ένα-ένα φλιτζάνι, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί το προηγούμενο. Ενδιαμέσως, ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε.
Το ρύζι πρέπει να έχει μαλακώσει αλλά να αντιστέκται στο δόντι ευχάριστα. Η υφή του να είναι χυλωμένη και όχι στεγνή. Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο προσθέτουμε τη ντομάτα και το ξύσμα του λεμονιού. Στο τέλος ανακατεύουμε καλά με 2-3 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.

 

Μύδια πιλάφι

 

mudia

υλικά για 4-6 άτομα

30 περίπου ζωντανά μύδια
2 φλ.τσ. ρύζι καρολίνα
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό μέρος
3 3 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (1 φλ.τσ.)
1 μπουκάλι μπίρα
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κουκουνάρι
αλάτι, πιπέρι

οδηγίες

Πλένουμε καλά τα μύδια και αφαιρούμε τις φουντίτσες που εξέχουν, τραβώντας με δύναμη. Πετάμε όσα είναι ανοιχτά, άρα όχι ζωντανά. Τα βάζουμε κατόπιν σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε μερικά λεπτά (όχι πάνω από 5′) μέχρι να ανοίξουν όλα. Αν κάποια δεν έχουν ανοίξει τα αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμα και αν δεν ανοίξουν τα πετάμε. Τα στραγγίζουμε από το νερό τους (το κρατάμε σουρωμένο) και ρίχνουμε το σκόρδο και τη μπίρα. Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά 5′ και κρατάμε στην άκρη. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε 2 φλ.τσ. νερό και λίγο από το ζουμί των μυδιών (ελέγχουμε την αλμύρα και αν θέλουμε προσθέτουμε περισσότερο). Λίγο πριν γίνει το ρύζι προσθέτουμε τα μύδια με τη σάλτσα τους και τον μαϊντανό. Αφήνουμε να απορροφηθεί το υγρό, βγάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε το πιλάφι για λίγα λεπτά με καθαρή πετσέτα. Αφήνοντας τα περισσότερα από τα μύδια με το κέλυφος έχουμε πιο εντυπωσιακή παρουσία.

 Πηγή: www.athinorama.gr

Κατηγορίες: Συνταγές