Φθηνότερο το Πασχαλινό τραπέζι του 2014 σε σχέση με πέρυσι


Με βάση τα ανανεωμένα στοιχεία των τιμοληψιών του ΙΕΛΚΑ, το μέσο τυπικό καλάθι του 2014 υπολογίζεται στα 41,49€ μειωμένο κατά 6,31% σε σχέση με το 2013.

Όπως προκύπτει από την έρευνα τιμών των προϊόντων στα σουπερμάρκετ για τη Μεγάλη Εβδομάδα από το ΙΕΛΚΑ, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν οι πατάτες (-26%), το κρασί (-20%) και τα αυγά (-18%).

Σημαντικό ρόλο έχει η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ, τα οποία εκτιμάται ότι παρέχουν επιπλέον όφελος περίπου 5% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν.

Ειδικά για το νωπό ελληνικό αρνί τη Μεγάλη Εβδομάδα 2014 (14 Απριλίου – 20 Απριλίου) η τιμή υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερη κατά 5,5% σε σχέση με την αντίστοιχη Μεγάλη Εβδομάδα του 2013. Συγκεκριμένα η μέση τιμή για το ελληνικό νωπό αρνί δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 ευρώ το κιλό τη Μεγάλη Εβδομάδα και εκτιμάται ότι θα φτάσει και κάτω από 5,50 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μείωση της μέσης τιμής στα σουπερμάρκετ κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Λίγο μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μείωση τιμής για το ελληνικό νωπό κατσίκι με την μέση τιμή να διαμορφώνεται κάτω από 6,73 € το κιλό με ποσοστιαία μεταβολή 9,39%. Οι τιμές είναι ενδεικτικές για την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας και ανάλογα με τη ζήτηση αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο καθώς πλησιάζει το Μεγάλο Σάββατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία τετραετία η μέση τιμή του αρνιού για το Πάσχα στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ παρουσιάζει συνολική μείωση 25%.

http://www.ielka.gr/

Κατηγορίες: Tips οικονομίας