Έξυπνα tips για να διατηρούμε τα τρόφιμα για περισσότερο καιρό


Πόσες φορές δεν μας έχουν χαλάσει τρόφιμα που έχουμε αγοράσει πρόσφατα και έχουμε αναγκαστεί να τα πετάξουμε; Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων που συμβάλλουν στη μεγαλύτερη διατήρηση τους.

 

Μήλα. Αν εντοπίσουμε ότι ένα μήλο έχει αρχίσει να χαλάει το πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη για να μην χαλάσουν τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά που έχουμε δίπλα του.

 

Τυρί. Αν κόψουμε κάποιο κίτρινο σκληρό ή ημίσκληρο τυρί και δεν το καταναλώσουμε άμεσα, προσθέτουμε ένα κομματάκια βούτυρο στην κομμένη πλευρά για να μην ξεραθεί. Στη συνέχεια το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και όχι σε πλαστική μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ένα τάπερ ή σε πλαστικό σακουλάκι.

 

Μπανάνες. Τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη το πάνω μέρος της μπανάνας, το σημείο δηλαδή στο οποίο ενώνονται όλοι οι καρποί. Αυτό θα τις κάνει να διατηρηθούν 3-5 μέρες παραπάνω.

 

Κρεμμύδια. Δεν πρέπει ποτέ να τα αποθηκεύουμε μαζί με τις πατάτες. Αντίθετα καλό είναι να βρίσκονται σε σκοτεινό σημείο που αερίζεται καλά. Έτσι θα διατηρηθούν έως και 2- 3 μήνες.

 

food storage 1

Πράσινα λαχανικά. Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το μαρούλι ή το σέλινο τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο πριν τα βάλουμε στο ψυγείο.

 

Μανιτάρια. Οι νοστιμότατοι μύκητες διατηρούνται στο ψυγείο σε χάρτινο κουτάκι ή σακούλα για να απορροφά την υγρασία και να διατηρούνται για περισσότερο χρόνο.

 

Μυρωδικά. Αν έχει περισσέψει κάποιο μυρωδικό που έχουμε ψιλοκόψει, όπως ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος ή το σχοινόπρασο, τα βάζουμε σε πλαστικό μπουκάλι και τα διατηρούμε για μερικές μέρες στη ψύξη. Αν δεν τα έχουμε ψιλοκόψει και θέλουμε να τα κρατήσουμε για περισσότερο καιρό, τα πλένουμε καλά και αφού στεγνώσουν τα τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας, τα βάζουμε σε πλαστικό σακουλάκι και τα καταψύχουμε.

 

Φράουλες. Ετοιμάζουμε ένα μείγμα από 1 μέρος ξύδι και 10 μέρη νερό. Ρίχνουμε τα φρούτα στο μείγμα, τα βγάζουμε και τα στεγνώνουμε. Στη συνέχεια τα διατηρούμε στο ψυγείο. Επειδή το ξύδι είναι πολύ λίγο σε σχέση με το νερό, τα φρούτα μας δεν πρόκειται να μυρίσουν. Αντίθετα θα διατηρηθούν έως και μία εβδομάδα παραπάνω.

 

Τέλος πολύ σημαντικός παράγοντας για να μην χαλάνε τα τρόφιμα είναι το ψυγείο μας που πρέπει να είναι πάντα καθαρό. Γι’αυτό είναι σημαντικό να το πλένουμε και να το απολυμαίνουμε τακτικά.

Πηγή: http://www.livesmart.gr/

Κατηγορίες: Tips για το σπίτι