Ιδέες για να δροσιστείτε στο σπίτι οικονομικά χωρίς air-condition


Δροσερός ύπνος χωρίς a/c

 

Στο κλίμα των ζεστών ημερών που διανύουμε και των ακόμα ζεστότερων που θα έρθουν (καθώς είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού), σκεφτήκαμε να σας δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της ζέστης εντός του σπιτιού.

 

cool night 1 Η αλήθεια είναι ότι ο ύπνος αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας γιατί παρόλο που το βράδυ δροσίζει, το σπίτι παραμένει ζεστό από τη διάρκεια της ημέρας. Μερικές ιδέες για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη και να κοιμηθείτε καλύτερα χωρίς να βάλετε το air-condition σε λειτουργία το βράδυ είναι:

 • Χρησιμοποιείστε βαμβακερά σκεπάσματα καλής ποιότητας.

sleep cotton

 • Φοράτε χαλαρές βαμβακερές πιτζάμες ή και καθόλου.cool shower

 

 • Κάντε ένα γρήγορο κρύο ντους πριν τον ύπνο.

 

 • Γεμίστε ένα κουβά με κρύο νερό για να βυθίζετε τα πόδια σας σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’όλη τη νύχτα.

 

 • Βρέξτε πετσέτες προσώπου ή χεριών με κρύο νερό και τοποθετείστε τις πάνω από τα θερμά σημεία του σώματος σας (πχ. στο κάτω μέρος της πλάτης).

 

 • Κρατήστε τα παράθυρα ανοιχτά και χωρίς εμπόδια. Μπορείτε να θυσιάσετε την ιδιωτικότητα σας και να τραβήξετε τις κουρτίνες για μέγιστη ροή αέρα τις πιο ζεστές νύχτες.

open window blowing curtains

 • Φέρτε ανεμιστήρες! Μπορείτε ακόμα και να τοποθετήσετε ανεμιστήρες οροφής για καλύτερο αποτέλεσμα.

sleep-fan

 

 

Εύκολες ιδέες για να καταπολεμήσετε τη ζέστη στο σπίτι και να δροσιστείτε οικονομικά χωρίς κλιματιστικό!

 

Καταπολεμήστε τη ζέστη την ημέρα στο σπίτι χωρίς a/c

 

Ακολουθούν κάποιες άλλες ιδέες που είναι χρήσιμες για όσους μένουν στην πόλη μακριά από τη θάλασσα για να δροσιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σπίτι. Αφορούν τις περιπτώσεις που δεν έχετε air-condition ή δε θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για λόγους οικονομίας γιατί προσπαθείτε να μην έχετε υψηλούς λογαριασμούς, ή ίσως για να είστε πιο φιλικοί προς το περιβάλλον.

 

 • Κρατήστε τις κουρτίνες ή τα παντζούρια κλειστά: shutters closedπροφυλάσσοντας το σπίτι από την απευθείας έκθεση στον ήλιο βοηθά να διατηρείτε πιο δροσερό.

 

 • Κρεμάστε ένα υγρό πανί μπροστά από το παράθυρο: όταν ο αέρας περνά μέσα από το υγρό πανί, η υγρασία τον βοηθάει να κρυώσει.

 

 • Στο ίδιο πνεύμα, δοκιμάστε ένα μπολ με πάγο μπροστά από έναν ανεμιστήρα: Αφήστε το δροσερό αέρα  να φυσήξει πάνω σας.

ice cool

 • Περιστρέψτε τον ανεμιστήρα σας ώστε να κοιτάει προς τα έξω: Και να φυσήξει το ζεστό αέρα έξω από το σπίτι. Εάν έχετε έναν ανεμιστήρα οροφής, γυρίστε τον έτσι ώστε να περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση και να φυσάει τον ζεστό αέρα πάνω και έξω.

stay-cool-in-summer   clearSprayBottle

 • Οπλιστείτε με ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με παγωμένο νερό: Βρέξτε τον εαυτό σας ελεύθερα και καθώς το νερό εξατμίζεται, θα σας κρυώσει. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να δροσιστείτε βυθίζοντας τα χέρια σας σε ένα μπολ με παγωμένο νερό.

 

 • Απενεργοποιήστε (και ίσως ακόμη και αποσυνδέστε) τις συσκευές σας: Ο υπολογιστής σας, η τηλεόραση, οι φορτιστές – όλα εκπέμπουν θερμότητα, όπως επίσης το πλυντήριο πιάτων και το στεγνωτήριο ρούχων σας. Δοκιμάστε το στέγνωμα πιάτων και των ρούχων σας με την παραδοσιακή μέθοδο (στέγνωμα με τον αέρα). Θα εξοικονομήσετε ενέργεια και θα κρατήσει το σπίτι δροσερό.

turn off

 • Αλλάξτε τους λαμπτήρες σε λαμπτήρες φθορισμού μικρού μεγέθους: όχι μόνο είναι καλό για το περιβάλλον επειδή χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς λαμπτήρες, αλλά και οι βολβοί τους δε ζεσταίνονται τόσο πολύ.

CFLs

 • Βάλτε ήχους βροχής ή θάλασσας: Ο δροσερός τους ήχος θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο δροσεροί.
 • Αφαιρέστε από το σπίτι σας χαλιά, ριχτάρια και διακοσμητικά μικροαντικείμενα : Δοκιμάστε να τοποθετήσετε στη θέση τους φυτά. Είναι ένα οπτικό τέχνασμα που, όπως το ακουστικό τέχνασμα παραπάνω, λειτουργεί για να ξεγελάσει το μυαλό σας, καθώς οι γυμνές επιφάνειες φαίνονται πιο δροσερές και αυτό θα σας κάνει να νιώσετε και εσείς πιο δροσεροί.

summer house

 

 

Καλό καλοκαίρι!!!

stay cool

 

 

πηγή http://www.apartmenttherapy.com/

Κατηγορίες: Tips για το σπίτι, Tips οικονομίας