Πώς να πετύχετε το ιδανικό βράσιμο στα αυγά


Τα αυγά είναι γνωστά για τη διατροφική τους αξία και συχνά τα απολαμβάνουμε βραστά για το πρωινό ή το σνακ της ημέρας. Πρόκειται για μια πανεύκολη διαδικασία που όλοι γνωρίζουμε αλλά πολλές φορές δεν πετυχαίνουμε το ιδανικό βράσιμο του αυγού.

boiled eggs 2

Θέλετε να μάθετε πώς θα φτιάχνετε το βραστό αυγό έτσι όπως σας αρέσει κάθε φορά; Είτε σκληρό είτε μαλακό θέλετε το αυγό υπάρχει τρόπος να το πετύχετε κάθε φορά!

eggs

Μέθοδος για μαλακά και σκληρά βραστά αυγά

Η δοκιμασμένη μέθοδος για βραστά αυγά περιλαμβάνει απλά βήματα: σκεπάζετε τα αυγά με κρύο νερό, βράζετε το νερό και μετά απομακρύνετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Έτσι τα αυγά γίνονται σκληρά και εάν τα θέλετε πιο μαλακά θα πρέπει να τα απομακρύνεται νωρίτερα από τη φωτιά. Για ακριβείς χρόνους βρασμού δείτε παρακάτω το άρθρο.

boiled eggs 1 (2)

Πώς να ξεφλουδίσετε τα αυγά

Πολλές φορές το ξεφλούδισμα των βραστών αυγών δεν είναι εύκολο καθώς μπορεί να διαλυθεί το αυγό κατά τη διαδικασία. Εάν θέλετε σκληρά αυγά που θα ξεφλουδιστούν εύκολα θα είναι στρογγυλά και όμορφα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε παλιά αυγά. Ιδανικά επιλέξτε αυγά 1 ή 2 εβδομάδων που τα είχατε στο ψυγείο. Άλλο ένα κόλπο όταν τα αυγά είναι πολύ φρέσκα, είναι να σπάσετε απαλά τα αυγά μετά το βράσιμο και να τα βάλετε σε κρύο νερό για να ξεφλουδιστούν ευκολότερα.

Τα βήματα για να πετύχετε τα ιδανικά βραστά αυγά

  1. Βάλτε τα αυγά σε ένα κατσαρολάκι με κρύο νερό μέχρι να καλυφθούν.

1 (3)2. Βάλτε το κατσαρολάκι στη φωτιά χωρίς να το καλύψετε και βράστε το νερό.

2 (2)

3. Μόλις βράσει το νερό κλείστε τη φωτιά και σκεπάστε το κατσαρολάκι. Μην αφήσετε για πολύ το κατσαρολάκι στο μάτι γιατί τα αυγά θα βράσουν παραπάνω από όσο πρέπει.

3 (2)4. Αφήστε τα αυγά στο σκεπασμένο κατσαρολάκι για τον κατάλληλο χρόνο, ανάλογα με το αν τα θέλετε σκληρά ή μαλακά. Αναλυτικά οι σωστοί χρόνοι:

  • Για πολύ ρευστά μελάτα βραστά αυγά: 3 λεπτά

a (2)

  • Για ελαφρά ρευστά μελάτα βραστά αυγά: 4 λεπτά

b (2)

  • Για κρεμώδη αλλά σταθερά μελάτα αυγά: 6 λεπτά

c (2)

  • Για σταθερά αλλά ακόμα κρεμώδη σκληρά βρασμένα αυγά: 10 λεπτά
  • Για πολύ σταθερά και σκληρά βρασμένα αυγά: 15 λεπτά

5. Χτυπήστε τα βρασμένα αυγά ελαφρά. Μετά από τον επιλεγμένο χρόνο βρασμού, αφαιρέστε τα βρασμένα αυγά από το κατσαρολάκι με μια τρυπητή κουτάλα και ακουμπήστε απαλά το καθένα στον πάγκο για να σπάσετε το κέλυφος σε μερικά σημεία. Παραλείψτε αυτό το βήμα αν τα αυγά είναι πολύ μελάτα με ρευστούς κρόκους.

5 (2)6. Βάλτε τα σπασμένα αυγά σε ένα μπολ με πάγο και αφήστε τα εκεί για τουλάχιστον 1 λεπτό.

6 (2)7. Ξεφλουδίστε τα και είναι έτοιμα να τα απολαύσετε!

7 (2)

 

Πηγή: http://www.thekitchn.com/ 

Κατηγορίες: η «Σοφία» του timimas

Ετικέτες: , , ,